fbpx

Meltdesignstudio

fredag

13

april 2012

Retrogrønt ::: Gi`den op for stikkelsbær

Written by , Posted in Havetips, Mad og Drikke, Planter, Trends

[facebooklike]

Hvis der er noget du skal ha´i din have i år, så er det STIKKELSBÆR

Endnu et sag der har levet et lidt diskret retro-liv hengemt i mormors kolonihavehus.

Stikkelsbærret er et af de fineste danske bær der findes, hvis du spørger mig. Det smager af solskin, af Sydfyn og af endeløs sommer. Som en blanding af et syrligt æble og en kiwi-….agtigt.

Så stikkelsbærret fortjener i den grad endnu en ordentlig tur i manegen, og et kæmpe-trut af en fanfare…

55 stikkelsbør

Min egen erfaring med de mageløse bær er at de finder sig i meget. Jeg har fire stikkelsbær buske som er sat lidt for tæt, både på hinanden, på en hasselhæk en meget stor rose, og nogle grupper af kæmpevalmuer der vokser imellem dem , som jeg ikke nænner at flytte. Ydermere står de i halvskygge under et 14m højt fyrretræ. Altså det man nok vil betegne som en B placering. Og alligevel høster jeg skålevis af de skønne bær, stort set uden at foretage mig noget andet end at plukke dem.

1

Okay, de stikker lidt, ved ikke om det er derfor de er fortrængt ud i glemslens vækster, men her vil jeg bare sige at det er noget værre tøse-snak…

En anden af stikkelsbærret helt klare kvaliteter er, at det er noget af det aller første, der bliver fint og grønt

55 Stikkelsbærskud

Tidligt varsler de forår, med friske grønne skud allerede i slutningen af Februar

55 b Unge stikkelsbær

Og står så skønne lige nu, med små baby-bær og løfter om sommer

Stikkelsbær er fulde af C-vitamin, , og du kan høste allerede i Juni. Bærrene kan gufles direkte fra busken og ligger klart på top tre af mine børn yndlingsbær.

Sådan gør du:

Køb en busk og plant den i halvskygge i en veldrænet muldet jord. Hvis du planter flere skal du have 2 meter imellem dem. Gød den ikke , da den vil blive mere modtagelig for stikkelsbærdræberen. Sådan lyder den officielle opskrift, mine egne står som sagt i en lidt træt leret jord, lidt for tæt og under et stort fyrretræ , men de er glade og fornøjede alligevel.

Tynd eventuelt grenene ud i busken indimellem, ved at klippe de ældste grene væk. Kan dyrkes i en stor beholde eller espalieres. Det skal lige siges at den bærer frugt på 2 år gamle grene.

God fornøjelse ( ;

PS! Vidste du at du kan blive deb heldige vinder af min helt nye havebog “bliv ven med din have” hvis du deler, liker, skriver en kommentar på bloggen eller skriver dig op til nyhedsbrevet…?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *