Meltdesignstudio

mandag

28

februar 2011

Jordskokker forever

Written by , Posted in DIY, Havetips

En grøntsag der er dejligt nem at have med at gøre , er jordskokker. Har man først plantet et par stykker, kommer de gladeligt igen år efter år, uden at man behøver at foretage sig ret meget.

( på latin :Helianthus tuberosus )

 

Jordskokker er let knudrede rødder af høje planter af solsikkefamilien. De er ufattelig nemme at dyrke og smagen er så fin, at den tåler sammenligning med grøntsager som artiskok (englænderne kalder dem da også Jerusalem artichokes), asparges og skorzonerrod.

De spirende knolde lægges i marts-maj, ca. 15 cm dybt. Det er nemmest at lægge dem i række, gerne langs kanten af køkkenhaven eller lignende, for planterne bliver i løbet af sommeren to-tre meter høje og fungerer fint som læhegn, idet de trods deres højde meget sjældent vælter. Er sommeren lang og varm, kan jordskokker blomstre hen i september-oktober med små, solsikkelignende blomster. Blomstring eller ej har dog ingen betydning for udbyttet. Planterne er kraftige og man behøver aldrig at luge imellem dem! Med den første frost skvatter de høje toppe sammen. Fra omkring oktober kan man begynde at høste af jordskokkerne – og man kan fortsætte lige indtil knoldene begynder at sætte spirer omkring marts.

 

Jordskok

Den første spire kigger frem i April

 

Jordskokkerne kan sagtens gro samme sted i årevis, og hvis man har høstet jævnligt gennem vinteren, vil de knolde, der er blevet efterladt i jorden, begynde at spire i april og dermed skabe næste sæsons planter. De kræver ikke meget pleje, men udbyttet kan dog blive lidt større ved at gøde med et par skefulde hestemøg.

Jordskokker er fuldt vinterhårdføre og tåler hård frost.  Det første år, man dyrker jordskokker, bør man være lidt tilbageholdende med at høste – de skal have lov til at etablere sig og blive mange nok til at man i årene derefter kan både høste og efterlade knolde i jorden til den efterfølgende sæson. En portion med 15 spirende lægge-jordskokker koster 60 kr. Hvis man kun høster forsigtigt den første vinter eller to, vil man derefter og i næsten al evighed med disse 15 knolde som start kunne høste jordskokker nok til at dække en almindelig families behov.
BEMÆRK: Lægge-jordskokker sælges kun indtil ca. udgangen af maj måned!

Du kan bla købe lægge jordskokker her

Fra haven, ned i maven

Jordskokkernes søde nøddeagtige smag gør dem velegnet i salater og som råkost, til suppe, ovnbagte fx. sammen med andre rodfrugter, som ovnbagte chips eller svits dem på panden sammen med en håndfuld friske krydderurter .

 

Og så det langhårede…..

Det sunde sukker

 

Jordskokker indeholder inulin, som er et andet sukkerstof . Inulin nedbrydes ikke af menneskets fordøjelsesenzymer og passerer stort set ufordøjet igennem i mavesæk og tyndtarm. Det nedbrydes af tyktarmens mikroflora, og medvirker derfor til udvikling af en sund tarmflora. En række undersøgelser har vist, at fødevarer med højt indhold af inulin har en række sundhedsfremmende egenskaber, f.eks. en forebyggende effekt mod tyktarmskræft. Selvom inulin er et sukkerstof, tåles det af diabetikere.

Altså..Jordskokker er kaloriefattige og pga. det store indhold af stoffet inulin er de super gode for sukkerbalancen, og meget velegnede til diabetes 2  .

Bon appetit !…og god fornøjelse

5 Comments

  1. KAMMA JENSEN
  2. Peter Englundh
    • melt_admin
  3. bente henneberg
    • melt_admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *